top of page

Massage bij Fybromyalgie

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aangeeft. Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid. De pijn zit vooral in de spieren, bindweefsel en in en rondom de gewrichten. De klachten zijn continu even ernstig. Iedereen heeft weleens last van pijn en stijfheid, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, door overbelasting of een griepje, deze klachten gaan vanzelf weer weg. Bij fibromyalgie blijft de pijn terwijl er geen beschadigingen of vergroeiingen zijn. Fibromyalgie is een reumatische aandoening, en wordt ook wel weke delen reuma genoemd.

Een massage bij fibromyalgie kan fijn zijn om de klachten te verminderen. Het is samen zoeken naar wat fijn en prettig is bij mensen met fibromyalgie, tijdens en vooral ook na de massage.

Na een intake samen afgestemd te hebben waar we de nadruk op leggen, bv de rug, benen of daar waar op dat moment de meeste ongemakken zitten zullen we beginnen met een rustige, zachte massage, waarbij ik op gevoelige punten voorzichtig druk zal geven.

Na de massage is het belangrijk goed water te drinken.

Voor de volgende massage is het belangrijk in de gaten te houden wat heeft de vorige massage bij je gedaan, direct na de massage en de dagen die er op volgen. Een eenmalig massage zal de klachten niet laten verdwijnen, maar kan wel een verlichting geven. Ook kan het zijn dat de dag van en na de massage de pijn meer is, maar in de dagen daarna een stuk verminderd. De massage is niet alleen voor de lichamelijke klachten en ontspanning, maar help ook geestelijk te ontspannen, waardoor je de dag weer beter aankunt.

We beginnen met 2 á 4 massage in de maand en daarna kan het afgebouwd worden naar bv. 1x per maand.

bottom of page